Sākums $ LEADER projekti $ Bērzgalē bērziem būt!

Bērzgalē bērziem būt!

Jūl 11, 2024 | LEADER projekti

Nautrēnu apvienības pārvalde ES ELFLA programmas 2014.–2020.gadam  apakšpasākuma 19.2. „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” aktivitātes 19.2.2. „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros īsteno LEADER projektu “Bērzgalē bērziem būt!”.

Projekta ietvaros Bērzgalē uzstādīti divi vides objekti. Bērzgale ar nosaukumu “Bēržgaļs” pirmo reizi dokumentos tika minēta pirms 556 gadiem. Tai ir bagāta vēsture. Antona Rupaiņa muzejā ir plašs savākto vēsturisko materiālu krājums. Izstrādātajā ekskursiju maršrutā ir iekļauts ne tikai muzejs, bet arī pati Bērzgale, ar vēstures liecībām – objektiem. Bērzgale ir tūristu un ekskursantu gana kupli apmeklēta, tāpēc nemitīgi tiek domāts, kā Bērzgali padarīt interesantu, saistošu kā ciemiņiem, tā pašiem iedzīvotājiem. Sadarbībā ar dizaineri Elvitu Kotāni tika izstrādāti projekti vides objektiem par tēmu “bērzs”. Pirms pāris gadiem muižas parka teritorijā pie dīķa tika uzstādīts SIA “Latgales Galdnieks” izgatavotais zeltītais “Kunga bērzs”, kurš izaudzis no muižkunga apslēptajām bagātībām. Uzstādīšanu atbalstīja Rēzeknes novada pašvaldības radošo projektu konkurss.

Šovasar LEADER projekta ietvaros uzkalniņā pie skolas tika uzstādīts no spoguļmateriāla izgatavots objekts “Bērzgale atspulgā / Bieržgaļs atspaitā”. Objekts tika atklāts Muzeju nakts programmas ietvaros. Izgatavotājs ir SIA “Gravtex”.

Pie kultūras nama nu ir iesakņojies no metāla kalts bērzs “Dzimtas saknes Bērzgalē / Dzymtys saknis Bieržgalī”, kurš savos zaros iemūžinājis visas Bērzgales pagasta apdzītotās vietas, arī tās, kuras pašlaik “skumst” tukšas, neapdzīvotas. Objekta oficiāla atklāšana notiks Bērzgales pagasta svētku laikā Annas dienā 28.jūlijā. Izgatavotājs ir metālkalējs no Šļilbēniem Igors Trešutins.

Projekta kopējās izmaksas ir EUR 11 367,60, no tām publiskais finansējums – 9 000,00 EUR, Nautrēnu apvienības pārvaldes budžeta līdzfinansējums –  2 1367,60 EUR.

Ikviens tiek aicināts apmeklēt Bērzgales pagastu gan organizētās grupās un izmantot gida pakalpojumus, gan individuāli izstaigāt Bērzgali un ar objektiem – vēstures lieciniekiem iepazīties, izlasot informāciju uz informācijas stendiem, kas izgatavoti LEADER projekta ietvaros 2018.gadā.

Uz tikšanos Bērzgalē!

Informāciju sagatavoja: Daila Ekimāne, projektu vadītāja

Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_lv.htm

Print Friendly, PDF & Email

Citas ziņas

Bērnu rotaļu laukums Maltā

Pateicoties biedrības „Rēzeknes novada partnerība” izsludinātajam LEADER projektu konkursam, Maltas pagastā tika realizēts Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam apakšpasākuma...

“Līdzdalības hakatons” vietējo kopienu pārstāvjiem

Vietējo kopienu pārstāvji no visas Latvijas aicināti pieteikties dalībai 24 stundu tiešsaistes “LĪDZDALĪBAS HAKATONĀ”, kura mērķis ir attīstīt līdzdalības idejas un risinājumus vietējās kopienās. Hakatons norisināsies tiešsaistē Zoom platformā no 12.07. plkst.18:00...

Stiprinot viedas un pašpietiekamas Latvijas lauku kopienas

Reibinošu liepziedu smaržu noskaņā, 2024.gada 27. un 28.jūnijā Bebrenē norisinājās lielākais Latvijas lauku kopienu un viedo ciemu forums “Kopienu persilāde 2024”, lai kopā apzinātu vajadzības un rastu idejas kopienu līdzdalībai un viedai lauku attīstībai. Pēc...

Skip to content