Sākums $ LEADER projekti $ Aužam Gaigalavā!

Aužam Gaigalavā!

Jūl 19, 2024 | LEADER projekti

“Varakļānu novada kultūrizglītības atbalsta biedrība” ar Lauku atbalsta dienesta  finansiālo devumu īstenoja Rēzeknes novada partnerības atklātā LEADER projektu konkursa projektu “Aušanas nodarbības”. Nr. 23-01-AL15-A019.2202-000002. Tā mērķis: Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā organizēt aušanas apmācības, kuras papildina Gaigalavas KN mūžizglītības nodarbību klāstu, nodrošinot gan lietderīgu brīvā laika pavadīšanas iespēju, gan iespēju radīt amatniecības priekšmetus, kuru pārdošana nākotnē varētu kļūt par potenciāli nozīmīgu pamatienākumu avotu vietējiem un plašāka reģiona iedzīvotājiem.

Jau no pērnā gada rudens mēnešiem līdz šī gada pavasarim Gaigalavas kultūras namā pilnā sparā dunēja steļļu paminu un sistavu stingrie piesitieni. Te rosījās visčaklākās Gaigalavas apkārtnes sievas, kuras ar lielu interesi un aizrautību apguva piņķerīgos aušanas pamatus.  Te raisījās nopietnas sarunas ap un par aušanu, te bija dzirdami sirsnīgi smiekli par ikdienas sadzīvi un aizrautīgi stāsti par rokdarbnieču pieredzi. Stellēs audās raibum raibie un vienmēr tik stilīgie grīdceliņi, rūtainās un siltās plecu seģenes, raupjie un praktiskie pirts dvieļi, kā arī smalkie linu galdautiņi. Tas viss projekta noslēguma pasākumā bija redzams izstādē “Pavedieni” Gaigalavas kultūras namā.

Atsauksmes no projekta dalībniecēm:

”Projekts ļoti noderīgs, jo deva iespēju apgūt aušanas pamatus . Aušanas arods ir gan materiāli gan arī laika ietilpīgs un bez zinoša un ļoti saprotoša, atsaucīga pasniedzēja praktiski neiespējams. Būtu ļoti vēlams šīs mācības turpināt, jo vienā sezonā var apgūt tikai niecīgu daļu no šī aroda prasmēm.”

“Projekts man ļāva realizēt jaunības sapni apgūt aušanu. Lai varētu aust ir nepieciešamas atbilstošas telpas, kur izvietot stelles. Arī pašas stelles ir dārgs inventārs. Ir ļoti labi, ja ir iespēja pamēģināt, iemācīties un saprast, ka šo arodu vēlos turpināt un tikai tad domāt par savu steļļu iegādi. Aušanas nodarbības ļāva pamēģināt darboties uz dažāda veida stellēm. Paldies par šādu iespēju Vadītājai un projekta autorei Ievai un Gaigalavas kultūras namam un vadītajai Valentīnai. Paldies visām dalībniecēm par kopā būšanu, par padomiem un draudzīgiem jokiem! Aušanas prasmju izzināšanā tas bija tikai sākums. Vēlētos turpināt apgūt šo seno un mūžam aktuālo arodu.”

“Superīga pieredze! Esmu ļoti priecīga, ka piedalījos šajā projektā. Pateicība projekta vadītājai Ievai,  Gaigalavas KN vadītājai Valentīnai un visām dalībniecēm. Vēlētos nostiprināt esošas zināšanas, jo esmu iesācēja aušanas prasmju apguvē.”

“Ļoti noderīgi,  interesanti pavadīts laiks! Iegūtas jaunas zināšanas, noausti pirmie skaistie darbiņi- milzīgs paldies Ievai! ceram ka varēsim turpināt mācīties un ķerties pie jauniem darbiņiem nākamajā sezonā.”

“Vienmēr ir patikuši austie linu dvieļi, paklāji. Esmu apbrīnojusi audējas, viņu pacietību un radošumu. Sirsnīgs paldies Ievai par šo radošo iespēju – iepazīt stelles, aušanas pamatus un prieku par saviem pirmajiem noaustajiem darbiņiem. Iepatikās un noteikti vēlētos turpināt iesākto.”

Nodarbību vadīja, audēja, tekstilmāksliniece Ieva Melne-Mežajeva atzīst, ka paaudzēm mainoties senās amatu prasmes paliek nesvarīgas un ja mēs tās neuzturēsim dzīvas, tad pazudis arī kultūrvēsturiskais mantojums, ko ir atstājuši mūsu senči.

Informāciju sagatavoja: Ieva Melne-Mežajeva, nodarbību vadīja

Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē: http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_lv.htm

Print Friendly, PDF & Email

Citas ziņas

Ritma deju grupai ,,I-Deja’’ jauni tērpi

Maltas apvienības pārvalde Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai programmas 2014.–2020. gadam apakšpasākuma 19.2. „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” aktivitātes 19.2.2. „Vietas potenciāla...

Izzinot Latgales vēsturi un senču prasmes

Lai ziedētu puķe, lai koks raisītu lapas un varētu izplest savas zaru rokas, vajadzīgas saknes – tās dzīslas, kas vieno ar pamatu, kurš glabā katras dzīvības spēku. Tieši apzināt individuālo un kopīgo Latgales cilvēku sakņu spēku jūlija vidū aicināja Rēzeknes reģiona...

Skip to content